Retete cafea

Mozart Coffee

Este o creatie a lui Goran Huber, somelier in domeniul cafelei si master Barista de origine austriaca. O reteta pe baza de cafea superba, care aminteste de faimoasele baluri ale lui Mozart din Salzburg atat din punct de vedere al aspectului, cat si al gustului.
Modalitate de preparare: turnati incet intr-un pahar mai intai sos de ciocolata si apoi lichior crema de martipan. Adaugati spuma de lapte si, in final, un Espresso (aproape un latte macchiato mic).
Ingrediente:
Sos de ciocolata
Lichior crema de martipan
Spuma de lapte
Espresso
(cantitatile variaza in functie de preferinte si de dimensiunea paharului)

Baileys Cream Coffee

Este ca si cum aceste ingrediente au fost facute unul pentru celalalt: combinatia de ciocolata lichida, Irish Cream Baileys (lichior crema din whisky si smantana), spuma de lapte si Espresso. Impreuna creeaza o reteta pentru bunastare in forma lichida.
Modalitate de preparare: turnati incet intr-un pahar mai intai sos de ciocolata si apoi lichior crema Baileys. Adaugati spuma de lapte si, in final, un Espresso (aproape un latte macchiato mic).
Ingrediente:
Sos de ciocolata
Lichior crema Baileys
Spuma de lapte
Espresso
(cantitatile variaza in functie de preferinte si de dimensiunea paharului)

Caffe Zabaione

Cine nu cunoaste zabaione, dulcele Italian prin excelenta? Am adaptat aceasta reteta pornind de la desertul dulce si cremos si am creat un cocktail pe baza de cafea care, cu o portie sanatoasa de Advocaat, are toate calitatile necesare pentru a deveni clasica.
Modalitate de preparare: turnati incet intr-un pahar mai intai sos de ciocolata si apoi Advocaat. Adaugati spuma de lapte si, in final, un Espresso (aproape un latte macchiato mic).
Ingrediente:
Sos de ciocolata
Verpoorten Advocaat
Spuma de lapte
Espresso
(cantitatile variaza in functie de preferinte si de dimensiunea paharului)

Sweet Coconut Dream (cu sau fara alcool)

Sosul de ciocolata, lichiorul de nuca de cocos, spuma de lapte si cafeaua Espresso creeaza un cvartet de vis pentru papilele gustative. Hmmm…. un cocktail pe baza de cafea nu poate fi mai delicios de atat!
Modalitate de preparare: turnati incet intr-un pahar mai intai sos de ciocolata si apoi lichior de nuca de cocos. Adaugati spuma de lapte si, in final, un Espresso (aproape un latte macchiato mic).
Ingrediente:
Sos de ciocolata
Batida de Coco (sau sirop de nuca de cocos pentru varianta fara alcool)
Spuma de lapte
Espresso
Nuca de cocos deshidratata pentru decor
(cantitatile variaza in functie de preferinte si de dimensiunea paharului)

Peppermint Cream

Bauturi reci preparate cu ajutorul unui expresor? Astazi aceasta nu mai este o contradictie. Cu noul sistem WMF pentru lapte Active Milk poti prepara cu usurinta aceste cocktailuri racoritoare, la simpla apasare a unui buton.
Modalitate de preparare: puneti intr-un pahar cuburile de gheata si siropul, umpleti paharul cu spuma de lapte si incheiati prin agitarea bauturii.
Ingrediente:
Sirop (sortimente diferite)
1 cub de gheata
Spuma lapte rece
Sos de ciocolata pentru decor
1 Espresso (pentru iubitorii de cafea)

Strawberry Fields

Diferitele sortimente de sirop creeaza o multitudine de cocktailuri reci care cu greu mai pot fi imbunatatite. Puteti prepara intr-o clipa Strawberry Fields, Peppermint Cream, Sweet Hazel, Banana Breeze sau Vanilla Kiss – imaginatia dv. nu cunoaste limite.
In functie de preferinte, puteti adauga in final Espresso, astfel incat nici iubitorii de cafea nu sunt uitati.
Ingrediente:
Sirop (sortimente diferite)
1 cub de gheata
Spuma lapte rece
Sos de ciocolata pentru decor
1 Espresso (pentru iubitorii de cafea)

Pharisee

O cafea cu alcool delicioasa! Pharisee a aparut in Insulelele Freisian de Nord in secolul 19, dar ramane pana in ziua de astazi o reteta clasica nu numai in Frieslandul de Nord.
Modalitate de preparare: puneti zahar si rom intr-un pahar, apoi umpleti-l cu crema de cafea tare si fierbinte. Incheiati adaugand spuma de lapte sau frisca, dupa gust.
Ingrediente:
Smantana sau spuma de lapte
2-4 lingurite cu varf de zahar
4 cl rom brun
Café Cremé

Espresso Sorbetto

Espresso Sorbetto este o varianta racoritoare a bauturii Espresso. Un dulce micut si cu putine calorii, ce poate fi savurat ca gustare sau ca desert.
Modalitate de preparare: lasati un Espresso sa inghete (intr-un congelator de exemplu) pana cand devine solid. Puneti bautura Espresso inghetata si celelalte ingrediente intr-un mixer si amestecati-le pana obtineti o crema putin consistenta.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane):
350 ml Espresso
4 cuburi de zahar
350 ml lapte degresat

Caffe con Ghiaccio

Un cocktail pe baza de cafea rece ca gheata si fara alcool: baza bauturii Caffe con Ghiaccio (ghiaccio = gheata) este un latte macchiato. Mai intai de toate, puneti intr-un pahar gheata pisata si sirop de artar. Aroma speciala si nu foarte dulce a siropului de artar ofera acestei cafele acel ceva aparte. Desigur, puteti experimenta cu alte arome sau sortimente de sirop. O alternativa superba a cafelei cu gheata traditionale.
Ingrediente:
1 Espresso
Lapte
Spuma de lapte
Gheata pisata
Sirop de artar

Iced Coffee

Rasfatati-va cu o cafea cu gheata cremoasa si invioratoare: cafeaua pentru momentele de tandrete, cafeaua pentru iubitorii de dulciuri, cafeaua cu care va puteti rasfata.
Modalitate de preparare: puneti doua cupe de inghetata de vanilie in cafeaua rece si adaugati frisca si fulgi de ciocolata.
Ingrediente:
Cafea rece la filtru sau Café Cremé
2 cupe de inghetata de vanilie
Frisca
Fulgi de ciocolata

Bauturi Clasice

Espresso / Ristetto

Espresso este esenta cafelei. O bautura mediteraneana prin excelenta, o inghititura mica, dar puternica cu aroma italiana. Espresso are pur si simplu mai mult: mai multa aroma, mai mult gust, mai multa substanta.
In prepararea unui Espresso este utilizata inalta presiune si aceasta creeaza crema caracteristica si compacta de culoarea alunei de padure, care este marca unui Espresso de calitate. Un Espresso este servit in mod traditional alaturi de un pahar cu apa.
Ingrediente:
7-9 g boabe cafea macinate, dupa gust
25-40 ml apa fierbinte
(Espresso dublu = cantitati duble)
In cazul selectiei Ristretto, cantitatea de apa utilizata este de aproximativ 20 ml, uneori chiar mai mica, pastrand aceeasi cantitate de cafea.

Espresso Macchiato

Daca preferati un Espresso mai slab, puneti spuma de lapte intr-o ceasca si apoi adaugati Espresso. Particulele albe de spuma de lapte “macchia” ofera aspectul patat si transforma bautura intr-un “macchiato”. Servirea unui Espresso Macchiato intr-un pahar scoate in evidenta aspectul vizual.
Aceasta bautura este servita in mod traditional alaturi de un pahar cu apa.
Ingrediente:
1 Espresso
Spuma de lapte

Café Cremé

Café Cremé, denumita si Schümli, este obtinuta din boabe de cafea prajite sub presiune pana capata o culoare deschisa, utilizand procesul de preparare cu ajutorul pistonului.
O Café Cremé de calitate este de asemenea incununata cu o crema de culoarea alunei de padure. Un adevarat clasic, fie ca este savurat simplu sau cu frisca.
Ingrediente:
8-10 g boabe cafea macinate
125-150 ml apa fierbinte, in functie de dimensiunea cestii

Cappuccino

O alternativa populara la selectia Espresso este Cappuccino-ul pur italian, ce si-a facut aparitia in cafenelele din intreaga lume cu mult timp in urma. Servita cu un biscuite dulce, aceasta specialitate poate fi savurata in orice moment al zilei. Numele acestei bauturi se traduce drept “mica bereta” si vine de la gluga “cappuccio” a sutanei calugarilor capucini.
Baza oricarui Cappuccino este o cantitate mare de spuma de lapte proaspat, in care se toarna un Espresso.
Ingrediente:
1 Espresso
Spuma de lapte proaspat din abundenta (in Italia, un Cappuccino este presarat cu pudra de cacao numai la cerere)

Latte Macchiato

Original o bautura pentru copii in Italia, laptele “patat” este servit la temperatura potrivita pentru consum. Un Latte Macchiato consta intr-un strat de lapte fierbinte si un strat de spuma de lapte, intre care se depune un Espresso dupa o scurta perioada de timp. Astfel se obtin cele trei straturi caracteristice.
Ingrediente:
1 Espresso
Lapte
Spuma de lapte

Café Latte

Cea mai putin intensa desfatare dintre specialitatile pe baza de cafea este Café Latte. Aceasta selectie se obtine dintr-o jumatate de cana de lapte cald si, spre deosebire de Cappuccino si Latte Macchiato, utilizeaza boabe de cafea cu un grad de tarie mai scazut. O spuma usoara si cremoasa completeaza bautura.
Ingrediente:
1/2 Café Cremé
1/2 lapte cald
Spuma de lapte

Cafea la filtru

Cafeaua germana clasica este si ramane cafeaua la filtru. Chiar si in era in care popularitatea specialitatilor a explodat, cafeaua la filtru are in continuare un numar mare de fani si este prin excelenta o bautura de baza pentru micul dejun. In contrast cu cele mai multe specialitati pe baza de cafea, cafeaua la filtru este preparata fara o intensitate crescuta a presiunii pompei, apa necesara pentru infuzie curgand usor prin cafeaua macinata.
Ingrediente:
Cafea macinata
Apa fierbinte

Milk Choc

Nicio alta bautura nu transmite acelasi sentiment de buna stare pe care il transmite ciocolata calda. Copiii o iubesc oricum si poate multi dintre adulti o iubesc tocmai pentru acest motiv. Ciocolata calda readuce in minte momentele in care ne simteam fericiti si in siguranta. Dulce, patrunzatoare, cremoasa – intruchiparea ciocolatei in forma lichida. Iar punctul culminant este incununarea acestei bauturi cu spuma de lapte sau frisca.
Ingrediente:
Ciocolata calda
Lapte proaspat cald sau apa fierbinte
Spuma de lapte sau frisca